Facktermer för etikettproduktion, en snabbkurs!

För såväl veteraner som nybörjare

Från grundläggande facktermer till avancerade begrepp, vår omfattande lista täcker allt du behöver veta för att navigera smidigt genom etikettindustrins språk. Ta en snabbkurs i branschens termer och fördjupa din förståelse för produktion av etiketter

Avrop

Att avropa innebär att man köper etiketter med hänvisning till en tidigare överenskommen årlig volym. Ett års volym kan till exempel delas upp till fyra olika ordertillfällen och då har man fyra avrop av etiketten. Normalt innebär detta även fyra produktionstillfällen, om man inte producerat till lager.

Avskjöljbar etikett

Avsköljbara etiketter är etiketter som enkelt kan tas bort med hjälp av vatten eller vatten och tvål.

Avtagbar etikett

Det finns speciella adhesiv som gör etiketten avtagbar, och vissa som är semi-avtagbara. Man väljer en avtagbar etikett till exempel om ytan är känslig eller man vet att slutanvändaren vill ta av etiketten efter köpet av produkten.

Bookletetikett

En booklet etikett påminner mycket om en folderetikett men den insatta tryckta informationen är gjord så man kan bläddra mellan sidorna, som i en liten bok, ”booklet”.

BRC

BRC är en förkortning av the British Retailing Council som är en internationell standard för effektiv styrning av hygien och kvalitet i livsmedelsföretag. Läs mer på http://www.brc.org.uk/.

Dubbeletikett

Består av två etiketter ovanpå varandra som appliceras som en enhet på produkten. Detta ger ofta tre tryckbara sidor, inklusive den övre etikettens adhesiv-sida (oftast bara text).

Etikettens bredd och höjd

Höjden är måttet i etikettrullens riktning och bredden är måttet tvärs rullen. Försiktighet: Definitionen gör att en etiketts bredd och höjd kan kastas om då etiketten vänds 90 grader på etikettrullen. En etiketts storlek uttrycks som bredd*höjd i mm.

Familj

En grupp av etiketter som har samma stans och etikettmaterial och liknande men skilda tryck. En serie marmelad med samma varumärke men till exempel apelsin, jordgubb, hallon och blåbärssmak eller en leverantörs olika schampo för torrt, fett, rakt eller krulligt hår är exempel.

Det ger stor driftsekonomi i flexo produktion (och offset och bokpress) att samtidigt producera flera varianter inom samma familj eftersom man bara byter några få klichéer och/eller färger då man går från en variant till nästa men slipper byta, stans och material.

Vid digital etikettproduktion spelar det väldigt liten roll om man trycker en eller flera varianter vid en viss produktion.

Flersidig etikett

Om utrymmet på en vanlig etikett inte räcker för den informationen man vill ha på produkten, kan man välja en flersidig etikett. De huvudsakliga typerna är dubbeletiketter och folder eller booklet-etiketter.

Folderetikett

Folderetiketter består av en bottenetikett och en toppetikett och däremellan sätts en folder in. Toppetiketten fungerar som lock och skydd för foldern och måste öppnas för att foldern skall kunna läsas. Foldern trycks på vanligt papper och finns i många varianter. Denna sorts etikett används tillexempel för kampanjer eller tävlingar men också för att ge utrymme åt mycket information som på etiketter för den farmaceutiska industrin.

FSC

FSC är en förkortning av Forest Stewardship Council. Detta är en organisation som undersöker och garanterar att papper framställs från träd odlade i välhanterad skog. Läs mer på https://fsc.org.

Ljusäkthet

Solljus, eller egentligen UV-ljus, får färg att blekna. Hur snabbt färgen bleknar mäts på “the Blue Wool Scale”, BWS. Ett högt BWS-värde innebär att etiketten bibehåller färgen längre. Normal färg har BWS 5-6, maximum är 8.

Low migration

Low migration är ett koncept för att garantera högsta standard av färg och material för de etiketter som används för livsmedelsprodukter. Speciella färger, material och processer (GMP) används inom low migration. Än så länge är termen något vagt definierad och det finns ingen enhetlig användning inom industrin. Om ni vill veta mer så är det bara att fråga så förklarar vi gärna!

Matris

Efter att stansen skapat den unika etikettformen dras resterande självhäftande material av och tas bort. Detta kallas matris.

PEFC

PEFC är en förkortning av the Program for the Endorsement of Forest Certification. Detta är en organisation som undersöker och garanterar att papper framställs från träd odlade i välhanterad skog. Läs mer på https://www.pefc.org/.

Permanent etikett

En permanent etikett är gjord för att inte kunna tas av. Ett permanent adhesiv väljs för en etikett som skall stanna på en produkt över en längre period. Det kan röra sig till exempel om etiketter för produktdekoration, säkerhetsetiketter eller prismärkningsetiketter.

Repeat

Ny order på tidigare tryckta etiketter. Normalt inte samma antal etiketter från gång till gång men man kan använda samma godkända korrektur.

Repeat med ändring

Som ovan men med en eller flera mindre förändringar, typiskt i text vilket innebär en ny version. Kräver ny tryckfil och godkännande av kund.

Run-on

Run-on är produktionsfasen när säljbara etiketter produceras. Rätt tryckkvalitet har säkerställts i de föregående uppstarts- eller variantbytesfaserna och tryckpressen går nu över i en kontinuerlig produktionsfas. Det enda beräknade avbrottet är för byte av materialrulle.

SKU

Stock keeping unit (ingen bra översättning till svenska finns). Den enskilda etiketten med unik design. Varje förändring av designen ger upphov till en ny SKU, som till exempel en liten textändring på en etikett.

Stans

Enhet som “klipper” ut den unika etikettformen i tryckpressen. Normalt en tunn metallplatta som appliceras på en magnetisk cylinder.

Uppstart

Då en producent startar ett nytt tryckjobb och förbereder material, färg och stans. Tre till fyra hundra meter material går oftast åt i flexo innan rätt tryckkvalitet erhålls och kanske 30 min tid. Man brukar faktiskt räkna med även material och tid som går åt för att avsluta ett tryckjobb. (Terminologin bygger på att all produktion är antingen uppstart, run-on eller variantbyte, se definitionen av dessa andra termer).

Variant

En variant är en av de olika etiketterna i en etikettfamilj. I exemplet som förklarar ordet familj är varianterna de olika etiketterna i familjen med marmelad, apelsin-, jordgubb-, hallon- och blåbärssmak.

Se upp med att förväxla variant och version.

Variantbyte

Variantbyte innebär ett avbrott i produktionen som uppstår då man byter från en variant till en annan. Somlig färger och somliga klichéer byts (men inte material eller stans).

Version

Då man gör mindre förändringar på en etikett, som till exempel ändrar några ord eller siffror i baksidestexten, är den nya etiketten en version av den tidigare. Ofta, men inte alltid, har olika versioner samma artikelnummer men med olika “ändelser”, typ -01 och -02 eller -A, -B eller liknande. En ny version ger en ny SKU.